Психолог или психиатър?

Понякога наистина е трудно да прецените дали вие или ваш близък се нуждаете от психологическа или психиатрична интервенция. При избора си имайте предвид следното:

  • Психиатрите въздействат върху проблема главно с фармакологични средства (лекарства).
  • Психиатрите са лекари, медицински лица, които се интересуват повече от телесните ви реакции спрямо проблема, отколкото от неговия произход или от мислите и чувствата ви по темата.
  • Психологът (в повечето случаи) не е лекар, а специалист, изучаващ човешкия характер, причините за човешките неудачи и начините за справянето с тях.
  • Психолозите работят в различни направления (школи) от психотерапията – психоанализа, позитивна психотерапия, психодрама, когнитивно-поведенческа психотерапия и др. Кой подход (и съответно – кой психолог) ще избере клиентът, зависи от самия него, от спецификите на проблема, от обясненията на специалиста и – разбира се – от доверието към конкретния професионалист.
  • В случаите на тежка депресия, генерализирано тревожно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и др. е добре да се използва както психотерапия, така и фармакотерапия. С други думи, психиатърът и психотерапевтът/психологът трябва да си взаимодействат активно и да подпомагат с общи усилия преодоляването на проблема на своя пациент.

В много от случаите човек се нуждае на първо място от разбиране, приемане и друга гледна точка! Ако имате реален поглед върху проблема, ако го осъзнавате и разбирате, че той ви пречи, то тогава имате нужда от психолог, а не от психиатър.

Не бързайте да си поставяте диагнози и да си лепвате етикети преди да се консултирате със специалист! Всеки един проблем се отразява различно на всеки един човек! Нормата в дадена област зависи от времето, в което живеем, географските ширини, културата, религията, политическата ситуация, дори от медиите.

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s