10 неща, които трябва да знаете за ГНЕВА си!

  1. Гневът е нормална, естествена емоция! Няма нищо грешно и лошо в това да си гневен/а! Правете разлика между гняв и насилие! Последното е ИЗБОР да нараниш някого (физически или психически), тъй като не можеш да се контролираш и смяташ, че това е единственият начин да постигнеш своето! Гневът НЕ е насилие, а емоция, която трябва да изразим с думи (Ядосан съм ти!) и действия (удряне на възглавница, викане в празно пространство, псуване – когато не ни чуват 😀 ). Но след като изразим гнева си, търсим начин да се разберем с Другия, а не да го нараним!
  2. Това, което ни ядосва, често не са действията на другите, а нашите собствени мисли в ситуацията! Смисълът, който придаваме на чуждите действия (например Той нарочно ме пререди на опашката!), определя как ще се чувстваме и колко силен ще е гневът ни! Идеята, че вие сте отговорни за това как се чувствате, е във ваше предимство, защото така не разчитате на другите да се грижат за емоциите ви, а вие сами поемате контрол над действията си! А действията създават нови емоции 🙂
  3. Гневът намалява, когато опровергаете мисловните си изкривявания! Най-често мисловни изкривявания, водещи до гняв, са твърдите правила, четенето на мисли, преувеличаването на последиците и етикетирането. Можете да научите повече за тях и как да ги разгромявате от моите последни две видеа „Мисловни изкривавявания“.
  4. Гневът е справедлив, когато другите нарушават целенасочено границите ни! Някой ни обижда, наранява физически и психически, отнема от времето и личното ни пространтсво, иска от нас нещо, което не искаме да му дадем. Тогава е нужно да се разгневим, за да защитим границите си! Отново обаче помним, че това не става с насилие, а с преговори и понасяне на последици!
  5. Определете за тази ситуация действията на другите преднамерени ли са (планирани, осъзнати) или случайни (наистина без да искат)? Ако е целенасочено, защитете се уверено; потърсете помощ от други хора, търсете решения. Ако е било случайно, кажете, че не ви харесва и не желаете да го правят отново, защото ви вреди по еди-какъв си начин.
  6. Гневът често се поражда от идеята, че другите трябва да споделят вашите правила в живота! Какво са кръстоносните походи например, ако не арогантното мнение на християнски лидери, че целият свят трябва да изповядва тяхната религия?!? Никой не е длъжен да прави всичко като вас, но е длъжен да спазва законите на страната, в която живеете. Правете разлика.
  7. Заменете наказанията с награди! Дори когато другият смята, че е наказан справедливо от вас, пак има негодувание, реваншизъм, желание за отмъщение. Това ще „изяде“ радостта от връзката ви! Използвайте награди и похвали за другия, когато той/тя прави нещата, които искате! Кажете например на партньора си, че ако ви остави да правите хобито си цял ден, вечерта ще излезете на вечеря само двамата и ще правите каквото той/тя иска. Спазвайте обещанията си!
  8. Гневът и разочарованието са резултат от вашите очаквания! Променете очакванията си така, че да бъдат по-реалистични и гъвкави, да отговарят на ситуацията и на другите до вас. Например очакването към партньора, че всеки ден ще се държи като най-добрия мъж/най-добрата жена и „ще се върти на пета“ покрай вас, е нереалистично и неадаптивно. Ще има моменти, когато партньорът ви ще е ядосан, изморен, тъжен, отчаян и ще иска само да се наспи например. Внимавайте с „трябва/длъжен е“ идеите!
  9. Гневът не е цупене! Цупенето е пасивно-агресивна стратегия, при която наказвате и себе си и другия с мълчание и нищоправене. Става „Аз губя – Ти губиш“. Безсмислено е, защото другият няма да ви разбере и да се промени, защото му се цупите и мръщите, а ще се разгневи на свой ред и ще е прав/а! Изразете гнева си с думи и търсете заедно решения „Аз печеля – Ти печелиш“!
  10. Тревогата често маскира гнева и тъгата! И двете емоции – гняв и тъга – са често забранявани от родителите и прародителите към децата. Вследствие възрастни хора стават хронично тревожни и с паник атаки, защото не тъжат и не се гневят, когато е нужно! Помислете и осъзнайте какво наистина чувствате и искате да изразите! Позволете си да тъгувате и да се гневите!

Ако ви е трудно да се справите сами с емоциите и мислите си, свържете се с мен! Важно е как се чувствате! 🙂

Реклама

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s